ویژگی هایی که یک سرمایه گذار موفق باید از آن ها اجتناب کند

سرمایه گذاری موفقیت آمیز در بازار سهام دشوار است، اما فقط به دانش و مهارت زیادی نیاز ندارد. سرمایه گذاری موفق به ویژگی هایی نیاز دارد که می تواند بسیار نادر باشد. مانند توانایی شناسایی و غلبه بر ضعف های روانی خود! در ادامه این مقاله به نکاتی که لازم است در هنگام ورود به بازار بورس بدانید، اشاره می کنیم.

به گزارش بانک اول، در 20 سال گذشته، روانشناسی به طرق مختلف در فرهنگ ما نفوذ کرده است و اخیراً وارد حوزه مالی شده است. کارشناسان در زمینه مالی رفتاری توصیه های زیادی در مورد چگونگی درک روانشناسی و رفتار سرمایه گذاران، به ویژه اشتباهات آنها دارند. برخی از صفات و عادات منفی که سرمایه گذاران باید حتما از آنها اجتناب کنند به شرح زیر است:

آکادمی ECF با ارائه دوره آموزش صفر تا صد بورس، به شما هر آنچه که لازم است در بازار بورس بدانید را آموزش می دهد.

ویژگی هایی که در بازار بورس باعث ضرر شما می شود - آکادمی ecf

اعتماد به نفس بیش از حد

اعتماد به نفس بیش از حد به توانایی بی حد و حصر ما تحت عنوان انسان در این باور است که ما بیش از آنچه فکر می کنیم توانا و باهوش هستیم. به همین دلیل است که 82 درصد از مردم می گویند که جزو 30 درصد رانندگان خبره هستند که اشتباه نمی کنند. البته چنین خوش بینی همیشه بد نیست. مسلماً اگر به امور زندگی بدبین باشیم، به سختی می توانیم با بسیاری از مشکلات روبرو شویم و آنها را حل کنیم. با این حال، اعتماد بیش از حد به این باور که می‌توانیم آینده مایکروسافت یا گوگل را بهتر از سایر سرمایه‌گذاران پیش‌بینی کنیم، به ما آسیب می‌زند و این احتمال وجود دارد که نتوانیم آن را به درستی پیش‌بینی کنیم.

مطالعات نشان می دهد که سرمایه گذاران بیش از حد اعتماد به نفس دائما خرید و فروش می کنند زیرا فکر می کنند بیشتر از افراد طرف معامله می دانند. در این میان خرید و فروش مستمر باعث افزایش قیمت تمام شده و به ندرت نتیجه مثبتی دارد.

توجه: هزینه های خرید و فروش مانند پورسانت، مالیات و زیان ناشی از تفاوت قیمت خرید و فروش باعث کاهش سودآوری سالانه شده است.

حافظه انتخابی

ما اکثرا دوست نداریم وقایع یا تجربیات دردناک و منفی گذشته را در ذهن خود بسپاریم. به خصوص اگر تجربه ای باشد که ما خودمان آن را تجربه کرده ایم. در حیطه سرمایه گذاری، مسلما تمایل نداریم سهام هایی را که بخاطر کوتاهی خودمان فرصت خرید آنها را از دست داده ایم و اشتباهاتی که باعث ضرر شده است را بررسی کنیم. در واقع، به‌جای یادآوری دقیق گذشته، آن را انتخابی به خاطر می‌آوریم تا با نیازها و ترجیحات ذهنی ما مطابقت داشته باشد. با گذشت زمان، یادآوری ما از رویدادها احتمالاً کمتر دقیق می شود، اما با تصویر کلی که از خود داریم ترکیب می شود. در نتیجه، یک سرمایه گذار نباید حافظه انتخابی داشته باشد.

آموزش بورس از صفر - آکادمی ecf

خود مانع تراشی

تحقیق محققان منجر شده است تا به وجود رفتارهایی پی ببرند که،می‌توان آن را مقابل اعتماد به نفس بیش از حد دانست. خود مانع تراشی، هنگامی به وجود می آید که ما در تلاش هستیم عملکرد ضعیف احتمالی آینده خود را با دلیلی که ممکن است درست نباشد توجیه کنیم. نمونه ای از خود انسدادی(خود مانع تراشی) زمانی اتفاق می افتد که می گوییم امروز قبل از سخنرانی حال خوبی ندارم. از این رو، اگر ارائه به خوبی اجرا نشود، توجیه خواهیم شد. یا قبل از یک بازی بزرگ لنگ می زنیم و زانو یا مچ خود را هنگام ورزش کردن، می گیریم. اگر خوب بازی نکردیم می گوییم به خاطر مصدومیت مچ پا بود.

علاوه بر این، به عنوان یک سرمایه گذار، در مواردی که بازگشت سرمایه کاملاً مطابق با انتظارات ما نیست، می توانیم تسلیم خود انسدادی نیز شویم. به عنوان مثال، این عبارت در بین سرمایه گذاران تازه کار بسیار رایج است: “من به اندازه موارد قبلی زمان زیادی را برای تحقیق در مورد این سهام صرف نکردم.” این عبارت مصداق بارز خود انسدادی است.

آموزش بورس از صفر - آکادمی ecf

آکادمی ECF ارائه دهنده انواع دوره های آموزش بورس و بازارهای مالی

زیان گریزی

آشکاراست که کثیری از سرمایه گذاران علناً سهامی را که در حال حاضر زیانده هستند، می فروشند، حتی اگر بقیه پرتفوی آنها سود داشته باشد. به این رفتار، بیزاری از دست دادن (زیان گریزی) می گویند. تعدادی از سرمایه گذاران علاقه وافری به  فروش برندگان نشان می دهند، در حالی که تمایلی به پذیرش شکست از بازندگان ندارند. از آنجایی که از دست دادن بیزاریم، ممکن است نتوانیم بین یک تصمیم بد و یک نتیجه بد تمایز قائل شویم. ما از یک نتیجه بد، مانند عملکرد ضعیف یک سهم خاص، پشیمان هستیم، حتی اگر آن سهم را به دلایل درستی انتخاب کنیم. در این صورت پشیمانی می‌تواند منجر به یک تصمیم فروش ضعیف شود، مانند فروش سهام یک شرکت قوی و سودآور به جای خرید بیشتر.

بیزاری از دست دادن باعث می شود ما درد ناشی از ضرر را شدیدتر از لذت سود احساس نکنیم، ما را به پذیرش سریع درد بی میل می کند و می تواند باعث شود تا مدت طولانی سهام زیانده را به امید کاذب بهبودی نگه داریم. این باعث می شود که ما عواقب تصمیمات خود را نبینیم.

انحراف در درک واقعیت

یکی دیگر از خطراتی که از اعتماد بیش از حد و تمرکز نادرست ناشی می شود، نحوه مشاهده اطلاعات است. اکثر مواقع به باورهایی می رسیم که از آنها بی خبر هستیم و درک خود را از حقایق تحریف می کنیم یا اطلاعاتی را جمع آوری می کنیم که از آنچه قبلاً به آن اعتقاد داشتیم یا می خواهیم باور کنیم پشتیبانی می کند. به عنوان مثال، اگر ما صاحب یک خودروی پژو هستیم، احتمالاً به اطلاعاتی که از شیوه‌های نگهداری خوب پژو پشتیبانی می‌کند باور می‌کنیم و اطلاعاتی را که با آن در تضاد است رد می‌کنیم. اگر سهام یک صندوق سرمایه گذاری مشترک را خریداری کرده باشیم که عمدتاً در سهام نفتی سرمایه گذاری می کند، ممکن است اخبار مثبت این بخش را اغراق کنیم و اخبار منفی در مورد این سهام و عملکرد آنها را کم اهمیت جلوه دهیم.

اثر قالب بخشی

نوع دیگری از محاسبه ذهنی توجه به ارزش است. اثر الگو به این اشاره دارد که چگونه یک نقطه مرجع، که اغلب یک الگوی نامناسب است، می تواند بر تصمیمات ما تأثیر بگذارد.

مثلاً فرض کنید تصمیم داریم تلویزیون بخریم. اما قبل از پرداخت 10 میلیون تومان برای آن، متوجه می شویم که می توانید از یک مغازه پایین تر، 2 میلیون تومان ارزان تر بخرید. در این صورت ما کاملا حاضریم سر کوچه برویم و تلویزیون ارزان تری بخریم. از طرفی اگر قصد خرید یک ست مبلمان نو برای خانه خود را با قیمت 100 میلیون تومان داشته باشیم، احتمالاً به پایین ترین خیابانی که آن را 98 میلیون تومان می فروشند، نخواهیم رفت. زیرا؟ آیا در این صورت 2 میلیون تومان پس انداز نمی کنیم؟

متأسفانه، ما به تخفیف نسبی نگاه می کنیم. نه مطلقا. وقتی تلویزیون می خریدیم با رفتن به مغازه خرازی 20 درصد صرفه جویی می کردیم، اما وقتی مبلمان می خریدیم فقط 2 درصد پس انداز می کردیم. پس به نظر می رسد 2 میلیون تومان همیشه 2 میلیون ارزش ندارد و ارزش آن بستگی به شرایط دارد. بهترین راه برای جلوگیری از جنبه های منفی ریاضی ذهنی این است که روی بازده کلی سرمایه گذاری تمرکز کنید و فکر نکنید که بخش های مختلف بودجه شما آنقدر از هم فاصله دارند که تصمیمات به ظاهر کوچک تاثیر زیادی ندارند.

آموزش بورس از صفر - آکادمی ecf

رفتار تقلیدی (پیروی از دیگران)

هزاران سهم در بازار معامله می شود. سرمایه گذاران نمی توانند در مورد همه آنها اطلاعات کسب کنند و در مورد آنها بدانند. در واقع، شناخت واقعی حتی برخی از آنها بسیار دشوار است. اما سرمایه گذاران با سیل پیشنهادات و نظرات کارگزاران، مجلات، وب سایت های تلویزیونی و سایر منابع مواجه هستند. به ناچار برخی افراد فکر می کنند آخرین پیشنهاد خریدی که می شنوند بهتر از سهامی است که در حال حاضر دارند، بنابراین شروع به خرید، فروش و جایگزینی سهام می کنند.

ما نمی گوییم که سرمایه گذاران لزوماً باید سهامی را که در حال حاضر در اختیار دارند، نگه دارند. برخی از سهام باید فروخته شود. به ویژه سهام شرکت هایی که در حال کاهش هستند یا قیمت سهام آن شرکت ها از ارزش منصفانه آنها فراتر رفته است. اما واضح است که بسیاری از سرمایه گذاران واقعی (و نهادی) به دلایل بسیاری، خرید و فروش های مکرری را به اشتباه انجام می دهند و متحمل زیان هنگفتی می شوند.

همه ما با یادگیری روش های علمی انتخاب سهام و دقت در آن می توانیم سرمایه گذاری های بسیار بهتری انجام دهیم. ما نباید به شایعات واکنش نشان دهیم و بی دلیل خرید و فروش کنیم. هر گونه رضایت کوتاهی که از خرید و فروش تقلیدی و پیروی از رهبران بازار ناشی می شود، می تواند منجر به عملکرد ضعیف یا سرمایه گذاری های مغایر با اهداف خاص سرمایه گذار شود.